22 Ağustos 2014 Cuma

Sprint Retrospective: Meşveret-i Ahval-i Mazi


Kısaca etimolojisine değinecek olursak; anlamı geriye bakmaktır. Detayı için bkz. retrospect (n.)

Sprint Retrospective Sprint'in son toplantısıdır ve Sprint Review'in hemen ardından gelir.
Sprint Review, tüm paydaşlara açıkken, Sprint Retrospective tamamen Scrum takımına özeldir. Her seviyeden yönetici de dahil olmak üzere; yabancılar, özellikle davet edilmedikleri sürece bu toplantıda kesinlikle yer almazlar.

Sprint Retrospective'e tüm Scrum takımı katılır. Genellikle Product Owner ve Development takımı katılımcı olarak yer alırken, Scrum Master  yönlendirir. 

Sprint Review'de ürüne odaklanılırken, Retrospective'de sürece yani Scrum takımının birlikte nasıl çalıştığına odaklanır. Buna teknik yetenekler, yazılım geliştirme pratikleri ve kullanılan araçlar da dahildir. 

Sprint Retrospective takımın iş yapış tarzını nasıl iyileştirip, rafine edebileceğine dair bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Edilgen olduğumuz, etki alanımızın dışındaki konular ve problemler yerine, etken olduğumuz alanlara yönelmeli ve toplantının amacından uzaklaşılmamalıdır. Bu toplantının asıl amacı iyileştirme adına net aksiyonları belirleyebilmektir. 

Inspection, Adaption, Transparency üçlüsü üzerine kurulu Scrum'ın Adaptation'ının başladığı yer Retrospective'dir.

Retrospective'ler için farklı tekniklerden söz edilebilirse de iyi bir Sprint Restrospective'in belli başlı karakteristikleri şunlardır;
  • Tüm takım ilgilidir.
  • Müzakere bireyler üzerinde değil takım üzerine odaklanır.
  • Takımın Definition of Done'ı değinilir ve genişletilir.
  • Aksiyon alınabilir taahhütler oluşturulur.
  • Bir önceki Sprint Retrospective'in sonuçlarına değinilir.
  • Müzakere tüm katılımcıları ilgilendirir.
Katılımcılardan bağımsız olarak Sprint Retrospective için ortam güvenli olmalıdır. Bundan katılımcıların diğerlerine karşı dürüst ve şeffat bir şekilde davrandığı anlaşılmalıdır.

Verimli Retrospectiveler...


Not: Sprint Retropective'in bizim dilimizde ne karşılığına geleceğini düşünürken zorlandım. Ama sonunda geçmiş zaman halinin (tarz,yaklaşım,biçim,şekil) görüşüldüğü bir toplantı olduğu için aynı zamanda anlamsal ve fonetik olarak da hoş bulduğum için en uygunu Meşveret-i Ahval-i Mazi olduğunu düşündüm. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder