28 Eylül 2014 Pazar

Homo scrumus : yazılım insanının evrilmiş hali


Homo scrumus, klasik yazılım geliştirme süreçlerinde yazılım geliştirdikten sonra, agile yaklaşımlara kendini adapte etmiş, scrum framework'unu tüm terminolojisi ile kullanan, scrum değerlerine ve faydasına inanan yazılım geliştirme insanıdır.

Homo scrumus, odak insanıdır. Çalışmalarını odak çercevesinde tutmaya özen gösterir. Kendini odaktan uzaktan uzaklaştıracak her tür engel konusunda etrafındakileri uyarma eğilimi taşır.

Homo scrumus, deneysel süreç kontrolünün üç temelinden biri olan şeffaflığa sıkı sıkıya bağlıdır. Bu sebeple açıktır. Çalışmalarının her aşamasında çalışma arkadaşlarına karşı açık davranır. Onun gizlemek, saklamak ve ertelemek ile işi olmaz. O mevcut durum içerisindeki durumu açık bir şekilde ifade eder, gelecekte karşılaşılabilecek durumlar hakkında öngörülerini paylaşmaktan çekinmez. Bu açıdan Homo scrumus çekingen bir insan değildir.

Homo scrumus taahhüt insanıdır. O taahhüt eder ve çalışma arkadaşlarından da taahhüt bekler. Homo scrumus'un taahütü sadece sonuç ile ilgili değildir. Sadece çalışan bir yazılım'a tahhüt etmez, aynı zamanda scrum değerlerini sahipleneceğine, kendinden organize olmaya, gelişime, agile prensiplerine, şeffaflığa taahhüt eder.

Homo scrumus saygılıdır. Saygı duyar, saygı besler. Üretim aşamasının her safhasında ürüne değer katmak için atılmış her adıma saygıyla yaklaşır. Farklı kişilikler ve deneyimler ondaki saygıyı besleyen unsulardır.

Homo scrumus cesurdur. Statuko'ya karşı değişim adımlarını atabilmesi için cesur olmaya evrilmiştir. Hatalarını ve kimsenin hatasız olmayacağını kabul etmek için bu cesarete sahiptir. Ortamda şeffaflığı hakim kılmak için cesaretini kullanır.  


http://guntherverheyen.com/2013/05/03/theres-value-in-the-scrum-values/
https://www.scrumalliance.org/why-scrum/core-scrum-values-roles
http://barryhawkins.com/blog/empirical-process-control-why-scrum-works/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder