26 Kasım 2014 Çarşamba

Scrumofobi

        Yazılım geliştirme insanının scruma dönüşme korkusudur. Bu fobi yazılım geliştirme insanının gündelik iş hayatını etkiler. Scrumofobi'nin kök nedeni olarak değişime karşı duyulan korku ve direnç gösterilebilir. Yazılım geliştirme insanı ünvandan bağımsız olmakla birlikte bu modeli bir güç kaybı olarak değerlendirebilir. Kendi içinde oluşturduğu bu ön yargı, onu scrum'ın çerçevesini tam anlayamamasına sebep olur. 
         
         Daha çok proje yöneticisi, yazılım-analiz takım lideri gibi ünvanlarında çalışan kişilerde görülebilir. Bu kişiler geleneksel takım modelinden, çevik takım modeline geçmeyi yadsırlar ve bu onların adaptasyonlarını zorlaştırır. Eski modelde yetkin bir yönetici ve altında ona bağlı çalışanlar varken, Scrumda tüm takımın yetkinliğin artmasını sağlayan ve insiyatif almalarına olanak veren bir yapı vardır. Scrum daki bu takım yapısı taahhüt kavramınında tüm ekipçe paylaşılmasını sağlar ve sorumlu olarak geleneksel modelde olduğu gibi kişileri değil tüm takımı muhatap alır. Bu takıma güvenmeyi sağladığı için takımın kendine olan güvenin ve dolayısıyla üretilen işin kalitesinin artmasına sebep olur. Geleneksel takımla yönetilen işlerde muhatap hiyerarşik olarak tepede olan kişidedir, sorumlu odur ve bu takımda iş sahiplenişi azaltabilir. 
         
        Scrumofobik kişilerin bir diğer özelliğide şeffaflığa açık olmayışlarıdır. Kendi takımlarını korumak adına onlara sormadan karar verme yetkileri vardır. Kendilerinde olmayan şeffaflığın diğer ekiplerde de olmadığına inandıkları için sürekli defans halindedirler. 
         
        Bu kişiler bu şeffaflık aylayışlarından dolayı workaround'lara, by-pass çözümlere bayılırlar, kendi çarklarını döndürebildikleri müddetçe onlar için ortada bir sorun yoktur. Sistemin kendilerine by-pass çözüm üretebilecekleri bir açığını bulduklarında bundan kimseye bahsetmeden kullanmaya devam ederler. Kalıcı çözümler, Kaizen kültürü onlar için maliyetli şeylerdir. Ve genellikle o topa hiç girmeyelimcidirler. 
          
         Scrumofobik insanlar proje yöneticisi, takım lideri vb. pozisyonlarda olabileceği gibi, takım içerisinde hiyerarşiden beslenen ve ondan hesap sorulabilecek bir pozisyonda olmadığı sürece rahatsız olmayan yazılımcı/analist/testçi gibi pozisyonlarda da ortaya çıkar. Üstten gelsinci, gelmeden yapmamcı, yaparken banamı sorduncu bu tipler, sorumluluk ve insiyatif kelimesi ile kendilerini en uzak noktada konumlandırırlar. Bu kişiler Daily Scrum'ları bile kendi işlerinden hesap sorulduğu bir ortam olarak algılayabilirler. 

          Genel olarak değişime, şeffaflığa, deneyselliğe yani scrum'ın özüne uzak yazılım geliştirme insanının scrum dönüşümüne gösterdiği korkudur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder