9 Kasım 2014 Pazar

Örnek Alınacak Scrum Master



Scrum eğitimi ve sonrasında hizmetkâr liderlik (servant-leadership) kelimesini birçok kez duyduk. Peki, Scrum Master denildiği zaman aklımıza ilk gelen hizmetkâr liderlik ne demek ve neleri gerektirir? Bu konu üzerindeki düşüncelerimi ve elde ettiğim bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Yazımda hizmetkâr liderliğin temel taşlarından biri olan örnek bir insan olma üzerinde duracağım.
 
Öncelikle üzerinde düşündüğümüz hizmetkâr liderlik, 1970 yılında Robert K. Greenleaf tarafından tanımlanan hizmetkâr liderlik tanımından çok daha öncesinden gelen ve geçerliliğini yitirmemiş bir liderlik şeklidir. İslamiyet ve diğer dinler bu tür liderliği çok daha öncesinden benimsemiş ve uygulamıştır.
 
Peygamberimizin (SAV) “Bir milletin efendisi, ona hizmet edendir.” (Aclûnî, Keşfü'l-Hafâ, 2:463) hadisi ve kendisinin yönetim şekli bize bu manada fazlasıyla örnek oluyor. Buradaki düşüncelerin bir kısmını zaten biliyor ve uyguluyor olsam da çoğunun farkına İdris Tüzün’ün kaleme aldığı “Hizmetkâr Liderlik Modeli” adlı kitabını okuduktan sonra vardım. Okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum.
 

Örnek Bir İnsan Olmak

 

Liderlik öncelikle yaşantısı ve davranışlarıyla örnek bir insan olmakla başlar. İnsanlar münasebet içinde olduğu kişilerden etkilenir. Etrafında iyi kişiler olan kişinin zamanlar iyileşmesi ve kötü kişilerle takılanların zamanla kötü adetler edinmesi herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Liderlerin ve idarecilerin insanlar üzerinde çok daha fazla etkisi vardır. İnsanlar genellikle liderlerini örnek alırlar. Bir lider olarak takımımızdaki kişilerin nasıl olmasını istiyorsak bizde öyle olmalıyız. Eğer lider iyiyse, etrafındakilerde iyi olur. Eğer cesursa etrafındakilerde cesur, korkaksa korkak olur. Eğer Scrum’ı benimser ve uygulama gayreti içinde olursa takımı da ona uyar, gevşeklik veya umursamazlık içindeyse takımı Scrum’dan daha fazla uzaklaşır.


İnsan eğer söylediklerini kendisi yaşamıyorsa dediklerinin hiçbir tesiri olmayacaktır. Hatta dediklerini tam manasıyla yaşayan bir kişinin örnek davranışı başka söze hacet bırakmaz. Kendisi sigara içtiği halde çocuklara sigaranın zararlarından bahseden bir kişinin ne kadar boş konuşmuş olduğunu ve dediklerini karşısındakilerin hiç kale almayacağını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Scrum, karmaşık olan yazılım geliştirme süreci için biçilmiş kaftan diyen fakat Scrum’ın kaideleri konusunda gevşeklik gösteren ve kendini geliştirme çabası içinde olmayan bir Scrum Master’ın sözleri de aynı şekilde etkisiz olacaktır.
 
Ayrıca yanlış örnek olmamak için doğruyu biliyor ve bildiklerimizi de arttırıyor olmalıyız. Bilindiği gibi Scrum kendisi basit ama uzmanlaşması zor bir konu. Scrum Master Gelişim Programı bizim için hazırlanmış şahane bir yol haritası. Öncelikle programı takip etmeli, öğrendiğimiz konuları takımımız ve arkadaşlarımızla paylaşmalı ve çalışma hayatımıza uyguluyor olmalıyız. Daha sonra da öğrenmeye hevesli ve açık olmalı, bu konuda yazılmış kitap, yayın ve konferansları takip ediyor olmalıyız.
 
Son olarak Kur’an da buyurulan “Siz insanlara iyiliği emreder de kendinizi unutur musunuz?” (Bakara 44) ayetiyle yazımı sonlandırmak istiyorum. Yorumlarınızı ve eklemek istediğiniz değerli düşüncelerinizi bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder